15 Dec 2011
Stridsropets Julnummer har under åren haft omslag med vackra konstverk som skildrat julens evangelium.
Där finns främst Maria med Jesusbarnet, men också Josef, om än ofta i bakgrunden eller som sidogestalt, där finns herdarna från Betlehems ängar och de vise männen eller de tre kungarna ridande på sina kameler sökande den nyfödde efter stjärnans vägledning.
Så här skildrar Bibeln Julens budskap:
Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget. Luk 2:4-7
När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare… När de såg stjärnan fylldes de av stor glädje. De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra. Matt 2:1, 10-11
En del av omslagen till Stridsropets Julnummer saknar hänvisning till vem konstnären är. Av de som finns med i bildberättelsen är följande signerade:
1939 Maria och Jesusbarnet – konstnär Kjell Berg
1946 Maria vilar vid sidan om krubban med Jesusbarnen – konstnär Gunnar Widholm
Baksidan 1957 De vise männen – konstnär Harper cop Belfrage
1948 Maria och Jesusbarnet – konstnär Gunnar Widholm
1953 De vise männen – konstnär M Sow(?)
Gunnar Widholm var en ofta anlitad konstnär i Stridsropet under många år. Han var tecknare och målare, född i Stockholm 1882 död 1953. Han har gjort reportageteckningar och kåserande teckningar men också kyrklig konst, altartavla bl.a. Grisslehamn. Och som syns i Stridsropen många målningar med bibliska motiv i starka klara färger.
Kanske någon har uppgifter om de övriga konstnärerna?
För reflektion under Julhelgen läs också Julandakt på http://bootheum.se/andakt/tidigare/
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv