www.fralsningsarmen.se

11 Feb 2011

Solstrålarna

Idén till att utforma verksamheten bland barn och ungdomar som en scoutrörelse togs mycket positivt emot inom Frälsningsarmén.
William Booth, Frälsningsarméns grundläggare, var helt övertygad om att scouting hörde hemma inom rörelsen och att man skulle tillämpa det bästa.
Som berättas på andra sidor började pojkscoutrörelsen i Sverige 1915. Läs mera om detta…
http://bootheum.se/2010/01/11/pojkbrigaden-blir-scouterna/
Flickorna organiserades som garder 1922 med adjutant Malin Hägglund som första ledare. Läs om garderna…http://bootheum.se/2010/02/10/garderna-flickscouterna/

Några år senare visade sig behovet stort att ha en verksamhet för de yngre flickorna under elva år. Så började verksamheten som fick namnet ”Solstrålarna”. Den första gruppen bildades i Lindesberg i december 1930. Solstrålearbetet blev mycket populärt och snart spred sig arbetet till många andra orter i landet. 
Här till  höger en bild på Solstrålebrigaden i Ronneby 1933.
Namnet väckte goda tankar och man ville fostra flickorna i att sprida ”sol, glädje och vänlighet”. Solstrålarnas dräkt med gul halsduk och ett gult ”solmärke” på mössa lyste upp och mottot var ”Handla rätt”. Samma märke fanns också på solstrålarnas egen flagga.

En solstrålegrupp från kåren i Sunne besökte författarinnan Selma Lagerlöf på hennes gård Mårbacka.

När Solstråleverksamheten firade 30 år med ett högtidsmöte i Templet i Stockholm 1960 medverkade grevinnan Estelle Bernadotte, själv hedersflickscout i Stockholms 1:a års flickscoutkår. I sitt tal sa hon bl.a. ”Solstrålearbetet har värde däri att det ger de unga en kristen livsinriktning, även när inte hemmet har denna målsättning. Bilden av Gud blir så lätt grumlig; därför är det av betydelse hurdan fostran de unga får. Många av dem som nu är vuxna, är tack vara sin tid som solstrålar, ansvarkännande samhällsmedborgare i dag. Ett stort Solstråleläger hölls 1962 i Norberg, se bilden till höger.

Mera om Frälsningsarméns scoutverksamhet finns i boken ”Rädda och Tjäna under 75 år”, författare Sven Nilsson, Rolf Olsson och Nils Nilsson, utgiven 1990. (Bilderna från Ronneby och Norberg ur denna bok.)

Vid Scouternas Förbundsmöte 1965 togs beslutet att byta namnet på flickgruppen till ”blåvingar” och programmet anpassades till det som fanns i Svenska Scoutunionen. Fortfarande finns scoutprogram för olika åldrar. Miniorscouterna motsvarar det som tidigare var solstrålar och blåvingar i vårt land.
Men ute på andra håll i världen kan man fortfarande hitta verksamhet som kallas ”solstrålarna” eng. sunbeams inom Frälsningsarmén i t.ex. USA och Australien för flickor i samma åldrar.

© Foto: Stefan Örtenblad och Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv

Taggar: ,