www.fralsningsarmen.se

17 Dec 2012

Javas Ängel - En Nybrokvinna av Guds nåde

Här är en berättelse om ett mycket speciellt livsöde som handlar om en Nybrokvinna som hette Ester Pettersson.
I år är det 100 år sedan hon lämnade hemmet i Nybro och hennes otroliga upplevelser startade. Hon var då nybliven löjtnant i Frälsningsarmén och hade känt en kallelse att ge sig av till ett land på andra sidan jordklotet för att arbeta som missionär.
Nils Duveborn inleder sin berättelse så här:
Det är med glädje och stolthet jag berättar om henne, inte minst med tanke på att det var min fars faster och det talades ofta om henne i mitt föräldrahem. I många år trodde jag nog att det mesta man hörde var skrönor, men när jag tillsammans med en släkting och en av mina döttrar började forska i hennes levnadshistoria i gamla fotoalbum, tidningar och böcker och med hjälp från Frälsningsarmens Arkiv i Stockholm, så insåg vi att det är som man många gånger säger: Verkligheten överträffar dikten.

Ester Petersson levnadsgärning blev någonting alldeles extra. Hon var frälsningsofficer, missionär, sjuksköterska och verkade i Indonesien eller Indiska Ostindien som det då kallades för. Under 37 år arbetade Ester Pettersson där och uträttade ett stort arbete i s.k. spetälske kolonier.
Under Andra Världskriget blev landet ockuperat av Japan och i skildringen berättas om de fasor hon fick uppleva under den tiden som fånge i japanska interneringsläger. Men även då försökte hon lindra plågor och hjälpte sina medfångar. Hon blev känd och uppmärksammad för denna insats och fick tillnamnet ”Javas Ängel”.
Läs hela Nils Duveborns berättelse, klicka på länken
Javas_Ängel_om_Ester_Pettersson_av_Nils_Duveborn

Som tidigare berättats om hedrades Ester Petersson också av Drottning Juliana av Nederländerna med en hög utmärkelse, riddarorden, efter 2:a världskrigets slut.
Mer finns att läsa som tidigare publicerats – klicka på länken http://bootheum.se/2010/07/05/javas-angel/

©Foton: Privat och Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv