www.fralsningsarmen.se

18 Nov 2013

Javas Ängel - föreslagen att hedras med tågnamn

Ett nytt sätt att uppmärksamma personer, Ester Pettersson Javas Ängel
som gjort en speciell insats är att ett tåg får deras namn. Ester Pettersson fick ärenamnet ”Javas Ängel” på grund av sina heroiska insatser i Indonesien.

Nu har man i hennes hemkommun beslutat att Esters Petterssons namn finns med i omröstningen för att namnge ett kommande pendeltåg mellan Nybro och Kalmar, som ska trafikera sträckan varje timma fr.o.m. hösten 2014.

När röstningen för tågnamnet avslutades kom Ester Petterssons namn på plats två och det var många som hade röstat på detta.

Ester Petterssons mycket speciella livsgärning har berättats om tidigare.
Ester Petterssons fångnrHon var frälsningsofficer, missionär, och sjuksköterska. Under 37 år arbetade Ester Pettersson i Indonesien och uträttade ett stort arbete i s.k. spetälske kolonier. Detta trots att hon under sjuksköterskeutbildningen i Holland vid en olycka blev så svårt skadad att hon förlorade sin ena arm. Under Andra Världskriget var hon också fånge i ett interneringsläger. Men även då försökte hon lindra plågor och hjälpte sina medfångar.

Hon blev känd och uppmärksammad för denna insats och kallades ”Javas Ängel”,
läs mera på länkarna
http://bootheum.se/2010/07/05/javas-angel/
http://bootheum.se/2012/12/17/javas-angel-nybrokvinna/

Genom denna uppmärksamhet kan vi vara med för att lyfta fram och berätta om en av Frälsningsarméns alla orädda och självuppoffrande pionjärer i den globala verksamheten. Esters insats började redan 1912 för över 100 år sedan och 1914 reste en mycket stor grupp ut från Skandinavien, vilket vi ska återkomma till.

©Foton: Stefan Örtenblad & Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv