www.fralsningsarmen.se

22 Jun 2012

Korsfarare i Midsommartid

Från 1959 och flera år framåt satsade många ungdomar i Frälsningsarmén en vecka av sitt sommarlov eller semester för att resa med ”Korsfararna i Midsommartid”. Det var en höjdpunkt på året att tillsammans med sina divisionskamrater resa iväg oftast till turistplatser och andra delar av landet för att där vara med i en evangelisationssatsning.
En deltagare som var med på fem sådana resor är Christer Anderson, född i Norrköping (Östgöte från Peking) och numera bosatt i Lidköping vid Vänern. Han berättar här några ”Korsfararminnen”:

”1959 gick det första Korståget i Frälsningsarmén och vi i Östergötlands division gjorde en långväga resa till Jämtland. Vi besökte bl.a. Östersund, Strömsund och reste in till Norge, Trondheim. Midsommarhelgen firades i Fatmomakke och då hade vi tillfalle att träffa fjällmissionären Syrena Wilks i hennes hem.
Kortet av Korsfararna 1959 såldes som vykort för att klara en del av reskostnaderna.

Några Korsfararnamn i Östergötlands division, dåvarande hemort inom parantes:
Åke Påhlsson (Skärblacka) Linköping, Torbjörn ”Tobbe” Kratz (Motala) Tranås, Birgitta Karlsson Kjellqvist (Vadstena) Nässjö, Jan Kempe (Linköping) Hisingskåren Göteborg, Solveig gift Göransson Linköping, Birgitta Sjöblom (Västervik) Norrköping och Christer ”Kocken” Anderson (Norrköping) Lidköping.
Ledare 1959 var divisionens ungdomssekreterare major Ragny Lindau och Erik Åkerman med sin buss.
Östergötland hade ytterligare en grupp det året under ledning av dåvarande kapten Rakel Ljungholm, gift Götrich, pensionerad i USA.

Jag var med om fem korståg från Östergötland och vi besökte Dalarna, Värmland och Gotland. Bland ledarna märktes majorerna Karl-Axel Lennermo och Toije Samuelsson.
I Dalarna besöktes vid ett tillfälle Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst) i Hedemora och jag minns att hon bjöd på lingondricka. Då vi var på Gotland så var kapten Herbert Goodwin kårledare där och han stod nere vid färjan och spelade bl.a. ”Gotländsk sommarnatt” när vi lämnade Gotland efter många bra tillfällen.

Dåvarande Nationelle Ungdomssekreteraren överstelöjtnant Harry Tyndal var, så långt jag vet, initiativtagare till Korsfararna i Midsommartid. Varje division hade korsfarargrupper och vi var säkert 150 – 200 som samlades till årskongressen och första året 1959 boende på Riksungdomsgården, Dragudden.

Vid kongressen 1984 hade vår korsfarargrupp från 1959 kongresspreludium (25-års jubileum) på Sjätte kåren med Ragny Lindau och Harry Tyndal som ledare.”

Foton: Privat ägo
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv