23 Jul 2014
”Med ”flygande fanor och klingande spel” har frälsningssoldater i flera generationer marscherat till Skansen för att fröjdas över gemenskapen, njuta av utsikten över Stockholm och lova Herren med sång och musik”,
så beskriver kommendör Sven Nilsson sin mångåriga erfarenhet av Frälsningsarmén på Skansen. Han har deltagit i denna musikfest som ung scout, som frälsningsofficer och som territoriell ledare för Sverige.
Skildringen om Frälsningsarmén på Skansen och bildberättelsen innehåller många foton av fotografen Per Anders Thunqvist (PAT).
Därför får publiceringen idag, den 23 juli 2014 då hans begravning hålls i Stockholm, också hedra hans minne. Genom sina bilder har Per Anders Thunqvist gett Frälsningsarméns Arkiv möjlighet till en intressant och viktig dokumentation. Han bevakade under många år Frälsningsarméns olika arrangemang från scoutläger till kongressens stora samlingar. Läs minnesord …mer än tusen ord__av_SvenNilsson
Det som kanske varit mindre känt är anknytningen till Skansen som Hanna Ouchterlony genom sin brorsdotter Anna Ouchterlony hade till Skansens grundare Artur Hazelius.
Skansens chefer deltog också regelbundet i Frälsningsarméns stora musikfest som på måndagskvällen var den officiella avslutningen på Årskongressen. Sven Nilsson berättar om detta och många andra intressant detaljer, läs hela artikeln Frälsningsarmén på Skansen_text_Sven_Nilsson
Kongressens ledare var också talare på Skansen. Bildcollaget med Frälsningsarméns flagga är från 1944 och visar kommendör Karl Larsson som talare.
Av bilderna som finns märks den stora publiken som samlades, att jämföras med senare års allsång på Skansen. Hornmusikanterna inte bara spelade i marschen utan framförde sedan på scenen tillsammans med olika sånggrupper storslagna musikprogram. Men som i allt Frälsningsarméns program var grunden och ambitionen förkunna den kristna tron.
©Foto: Per Anders Thunqvist (PAT) & Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv