www.fralsningsarmen.se

25 Feb 2014

Bilddatabas

Frälsningsarméns Arkiv har ett stort antal bilder.
Det är fotografier ända från 1880-talet då Frälsningsarméns verksamhet började i Sverige fram till 2000-talet. De äldsta är främst personfoton på personer som var ledare och på personer som sökte till Frälsningsarméns officersutbildning, motsvarande pastorsutbildning. Senare kommer foton från speciella arrangemang, som kongresser, konferenser och barn- och ungdom läger av olika slag. Även sång- och musikgrupper dokumenterade sig tidigt.
Hur många fotografier som finns är inte ännu katalogiserat, men i slutet av förra året tog Frälsningsarméns ledningsråd beslutet att Arkivet kunde börja samarbetet med Digital Kultur för att bygga upp en bilddatabas. Här kan nu den som är intresserad börja söka.

Länken och instruktion hur man kan söka finns på menyn högst upp,
klicka på BILDDATABAS.
Här är några exempel från nypublicerade foton från bilddatabasen.

VYK_Ärkebilskop N Söderblom & General HigginsÄrkebiskop Natan Söderblom fick besök av Frälsningsarméns dåvarande världsledare, general Higgings. Natan Söderblom var Svenska kyrkans ärkebiskop 1914–1931. Han var också ledamot av Svenska akademien och erhöll Nobels fredspris 1930. Här är ett vykort från den historiska händelsen.

Solstrålarna med ledare Halmstad 1950-talet
En grupp solstrålar på Frälsningsarmén i Halmstad fotograferades tillsammans med sina ledare på 1950-talet.
Ledaren till höger är Inga-Liz Persson, som senare blev frälsningsofficer och är major. Hon har arbetat många år inom Döv- och synskadearbetet.
Solstrålarna var föregångare till miniscouterna.
Läs mera på länken http://bootheum.se/2011/02/11/solstralarna/

Kommendör Lucy Booth HellbergDet finns många vykort av Frälsningsarméns ledare både nationellt och internationellt. Ofta trycktes de upp och såldes i samband med att ledaren var inbjuden till årets kongress. Då kunde besökarna köpa och skicka hälsningar till släkt och vänner.
Här är det ett vykort med fotografi av kommendör Lucy Booth Hellberg. Hon var general William och Caterine Booths yngsta dotter. Hon var som flera av barnen Booth musikalisk och hennes konsertina finns på foto på länken
http://bootheum.se/2011/01/12/tre-pionjarer-med-sina-musikinstrument/
Hennes make Emanuel Booth Hellberg, som var svensk, finns porträtterad på länken http://bootheum.se/2010/09/27/emanuel-booth-hellberg/

© Foto: Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv