www.fralsningsarmen.se

07 Mar 2011

Hubert Thörnkvist - fjällmissionär

Hubert Thörnkvist började som fjällmissionär redan 1934 och arbetade en lång följd av år i Tärnabyfjällen. Välkända skidåkare som Ingemar Stenmark och Stig Strand fanns bland de barn och ungdomar Hubert Thörnkvist hade i söndagsskolan och i ungdomsgrupperna på Frälsningsarmén i Tärnaby.

I boken ”Årsringar” (sid. 281-286) berättar författaren kommendör Sven Nilsson målande om sina egna upplevelser i fjällvärlden, bl.a. följande:

Under en sommardag 1942 var vi fyra sjukvårdssoldater som fick följa Hubert Thörnkvist på en flera mils vandring in i fjällvärlden till ett område där renskiljning skulle äga rum.
Vi deltog och medverkade i det möte som hölls bland dvärgbjörkarna under en paus i renskiljningen. Plötsligt kom kronprins Gustaf Adolf, kronprinsessan Louise och den militäre överbefälhavaren general Olof Thörnell till renfållan.
På militärt manér fick vi meddela vad vi gjorde i fjällvärlden och blev vederbörligen inspekterade och godkända på högsta nivå. De celebra besökarna vistades i kronprinsens fjällstuga i Tärnabyfjällen.
När dagens begivenheter var färdiga var det en av samerna som sammanfattade upplevelserna med följande ord: ”Det har vure en stor dag i dag. Vi har haft besök av kronprinsparet och Frälsningsarmén.

Vid Frälsningsarméns Årskongress 1950 fick fjällmissionen ett gott tillskott för sina resor med två motorcyklar. Ute på fjällvägarna var det assistenten kapten Einar Englund som körde och Hubert Thörnkvist som satt på ”bönpallen”.
Mer om motorcyklarna http://bootheum.se/2010/10/04/fralsningsarmens-faltbil/

På Kongressen 1960 tilldelades dåvarande brigadör Hubert Thörnkvist ”Grundläggarens orden” av general Wilfred Kitching. Han gratulerades också med blommor av en ung sameflicka.

”Grundläggarens orden” (Order of the Founder) är Frälsningsarméns högsta internationella utmärkelse.
Det var när Bramwell Booth, William Booths äldste son, hade blivit general som han ville hedra sin far. 1917 instiftades därför ”Grundläggarens Orden” för att uppmärksamma salvationister, som utfört en särskild minnesvärd tjänst i Grundläggarens anda.

Foto: Per Anders Thunqvist (PAT)
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv