www.fralsningsarmen.se

06 Oct 2011

Barnen & de unga

Under Frälsningsarméns första tid i Sverige hade salvationisterna fullt upp för att möta den väldiga tillströmningen av folk i möten, att instruera de nyfrälsta och att organisera kårerna.
Men snart insåg man att även barnen behövde uppmärksamhet. Skaror av barn och unga trängdes vid dörrarna där man höll möten, men främst p.g.a. den starka trängseln kunde de inte släppas in. Därför började man hålla speciella barnmöten. År 1886 hölls sådana barnmöten i Ridhuset vid Grev Turegatan, Stockholm.  I tidningen Stridsropet förekom då också ibland en ”Barnens spalt”, där det gavs råd och vägledning för kårernas barnarbete.
Snart hade söndagsskolor börjat introduceras på många platser eftersom man insåg att det var viktigt med bibelundervisning. Vid årsskiftet 1892-93 utgick ”order” från Frälsningsarméns ledning att sådana skulle hållas och till en början kallades de oftast barnmöten. De liknade då de möten som hölls för vuxna fast med inriktning på barnens nivå. Den första kår som mera regelbundet hade ungdomsverksamhet var Göteborg 1, där man i slutet av 1886 berättade om barnmöten och fester för barn.
Mera finns att läsa i Korsets Färger Bära del 1, sid 254-257, 278-282.

För att ytterligare anpassa verksamheten för barnen och de unga bildades Barnlegionen (senare kallat Juniorförbundet) och Ungdomslegionen (senare Ungdomsförbundet). I de programmen ingick förutom bibelundervisningen också sång och musik, drama, tävlingar, hantverk och handarbete.

Uppfinningsrikedomen var stor för att både väcka intresse och hålla gruppen levande. Allmänheten, föräldrar och vänner kunde sedan inbjudas till basarer med program av barnen och ungdomarna och försäljning av deras tillverkade saker. 

De foton som här publiceras visar exempel på barn- och ungdomsverksamhet under pionjärtiden.
Söndagsskolbilden överst är från Filipstad 1905. Där står namnen Axel Lindahl och Nils Holm, men inte vilka de var.
Barnlegionen hade egna personliga medlemsbevis redan 1896. Detta är från Göteborg 1 och har tillhört Gurli Carlson 1897.
Ungdomslegionens strängmusikkår med alla gitarrerna är från Norrköping 1 och den andra från Jönköping daterad 1914.
Bilden på barnen som spelar drama är tagen i Borlänge.

Kanske någon känner igen någon person eller namn och kan ge mera upplysningar?
Skriv i kommentaren. 

Copyright & foton: Frälsningsarméns Arkiv