16 Nov 2009
Makarna William och Catherine Booth har båda med sina personligheter och sitt liv präglat grunden för den rörelse som började i Östra London, snabbt spreds över England och till andra länder. Idag har Frälsningsarmén verksamhet i 117 olika länder.
William Booth kallas Frälsningsarméns grundläggare och var dess första general.
Han föddes i Nottinghamn, England den 10 april 1829 och “befordrades till härligheten” (Frälsningsarméns uttryck för dog) den 20 augusti 1912. Hans uppväxt präglades av fattigdom och redan som tonåring blev han lärling i en pantlåneaffär. I Metodistkyrkan fick han sedan sin kristna fostran och utbildning till pastor. Men sin livsuppgift fann han bland Londons utslagna människor i East End. Vid 36 års ålder 1865 kände han en tydlig kallelse att hans uppgift var där och att hela människan behövde räddning och höra om frälsningen i Jesus Kristus.
Williams iver påverkade, han vann medarbetare och verksamheten växte snabbt trots motstånd från många håll. Under hans livstid utvidgades Frälsningsarméns arbete till 58 länder. Han reste oerhört mycket, besökte de olika länderna, höll hela livet ett högt tempo och såg de behov som fanns hos människorna både andligt och socialt. Hans tal och böcker väckte stor uppmärksamhet. Den mest kända boken “In Darkest England and the Way Out” ( I mörkaste England och vägen ut) var en social plan och blev utgångspunkten för den sociala verksamheten. William Booths tankar och idéer håller fortfarande, visar på bra exempel och konkreta sätt att hjälpa människor i svåra livssituationer, hjälp till självhjälp med bibehållen självaktning.
Catherine Booth har fått tillnamnet Armémodern.
Hon föddes den 17 Januari 1829 och gifte sig med William 1855. Som ung hade hon långa perioder av sjukdom men använde då tiden att läsa mycket och särskilt teologisk litteratur.
Tron var inte “lätt köpt” för Cahterine och mycket av sina tankar formulerade hon senare i en mängd skrifter. De mest kända är “Female Ministry” om kvinnans rätt att predika (1859) och “Aggressive Christianity” – Angripande Kristendom (1880). Hon hävdade kvinnans rättigheter att dela tjänsten för evangeliet, att predika och att inneha ledande tjänster i samfundet.
Äldste sonen Bramwells minnesbild av sin mor visar tydligt vilken tänkare hon var (se bildtexten). “…Tron var aldrig en enkel övning för henne…hon önskade att människan och Guds vilja skulle vara i harmoni…detta var grunden i hennes höga moraliska standard – Helighet i Herren.”
1878 användes namnet “The Salvation Army” första gången i ett upprop i en folder. Lärosatserna, doktrinerna, utformades också detta år och då presenterade Catherine Booth på ett praktiskt och tydligt sätt tron i den första Frälsningsarméflaggan med mottot: Blood & Fire – Blod & Eld.
Familjen Booths hem var på många sätt en “missionsstation” och de åtta barnen fostrades i kristet anvarstagande och det var klart att de skulle bli de kommande ledarna. Catherine Booth var själv hela livet en duktig lärare och predikade inför stora skaror. Hennes sista år präglades av dock av en hård kamp med cancer och hon avled endast 61 år gammal 1890.
Att Frälsningsarméns lära och metoder fick den utformning, som vi nu kan läsa om i historien var i många avseenden unikt för en frikyrka på 1800-talet. Men grunden påverkades tydligt av båda makarnaBooth. William använde nya metoder i verksamheten med sinavisioner och pragmaiska ledarskap, men också att det handlade om att ge allt, varje timme och all kraft åt Kristus och plikten, enligt den tavla sombilden visar. Catherine utformade mycket av läran och banade vägen för kvinnans rättigheter somkyrkoledare. Det vi kan följa i arvet från dem är nytänkande, risktagande, hårt arbete och uppoffringar, men också att det påverkar enskilda människor såväl som samhället, att det ger ett gott resultat och många nya segrar.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
För att se Videoklipp och lyssna till William Booths sista tal klicka på länken:
http://www.youtube.com/watch?v=j9e0AFcsMyI
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
©foto: Stefan Örtenblad
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv