www.fralsningsarmen.se

31 Oct 2011

Scoutläger i Holland 1959

Engagemang inom scoutrörelsen innebär också många internationella kontakter.
Genom åren har hållits läger med internationell prägel i Sverige, men också i andra länder dit de svenska scouterna rest och deltagit.

Ett sådant stort scoutläger hölls i juli 1959 i Lunteren i Holland.
Lägret fick namnet SVENELU – en förkortning av Sverige, Nederländerna (Holland) och platsen Lunteren.

De svenska scouterna reste till lägret i en karavan med åtta bussar genom Danmark, Tyskland och Belgien till Holland. Denna ”invasion” väckte stor uppmärksamhet i de städer som besöktes under färden.

Frälsningsarméns dåvarande ledare i Holland, kommendör Ragnar Åhlberg välkomsthälsade och invigningstalade tolkad av kapten Sven Jennerström. Ragnar Åhlberg blev året efter, 1960, territoriell ledare för Frälsningsarmén i Sverige.

Som en speciell svensk symbol hade de svenska scouterna med sig ”exotiska” renhorn, som överlämnades i en ceremoni på lägerplatsen.

Scoutläger är ett sätt att lära känna scouter från olika länder men också landet där lägret hålls. Därför gjordes en intressant utfärd på floden Rhen.
På båtbilden poserar flickscouterna i säkert nyinköpta holländska träskor. En annan utfärd var med bussarna genom Moseldalen. De besökte också ”lilleputtstaden” Madurodam.

Eftersom lägret hölls mitt i sommaren var bassängen i närheten av lägerplatsen populär bland deltagarna.
Men på scoutmässigt sätt lagades också maten.

©Foto: Per Anders Thunqvist (PAT)
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv