www.fralsningsarmen.se

26 Sep 2011

Seklets Södertäljebo - Christina Sandberg

I samband med utställningen “Historia som utmaning och inspiration 1911 & 2011” hölls på Torekällberget i Södertälje ett föredrag om Christina Sandberg “Seklets Södertäljebo”, en titel som hon fick genom en omröstning i Länstidningen. 

De tre inbjudna talarna Anna Bohman, Eva Kleman och Ingrid Albinsson anknöt till hennes intressen och livsgärning.
Anna Bohman är ordförande i Södertälje kommuns kulturnämnd men också representant för S-kvinnorna, där Christina Sandberg var aktiv. Hon var både S-kvinnornas och Frälsningsarméns fanbärare.

Eva Kleman, överste och nu sektionschef för Frälsningsarméns programsektion, var litteratursekretare och ansvarig för Frälsningsarméns tidning Stridsropet, bl.a. under de år då Christina Sandberg förmedlade tidningar till människorna utanför varuhuset.

Frälsningsarméns kvinnoarbete i Södertälje, Hemförbundet, var Christina Sandberg ledare för från 1983 till slutet av 1990-talet. Under den tiden blev major Ingrid Albinsson territoriell sekreterare för kvinnoarbetet i ”Hem & Familj” och mötte henne.

De tre anförandena tog var sin utgångspunkt i Christina Sandbergs liv, kvinnogärningen som gjorde skillnad för många genom sitt engagemang och sin lyhördhet för andras behov, som slutade med att hon önskade “Guds välsignelse”.

En av de närvarande denna kväll var Christinas son Jan Sandberg. Han har gjort en sammanställning av foton från olika skeden i sin mammas liv och även skrivit ner texten i hennes berättelse. Titeln ”En ängel utanför Åhléns” bygger på alla åren från 1965 till 2008 då Christina Sandberg fick en speciell plats hos många södertäljebor genom alla kontakterna och samtalen utanför varuhuset mitt i centrum.
För att läsa berättelsen – klicka på länken En_Ängel_utanför_Åhléns_av_Jan_Sandberg

När Christina Sandberg slutade sitt liv 2009 skrev Länstidningen i Södertälje en särskild artikel om henne:
Inför millennieskiftet hade LT en omröstning där läsarna fick säga sitt om vem de ville se som 1900-talets Södertäljebo. I konkurrens med namn som Björn Borg och Hasse Tellemar vann Christina Sandberg en mycket överlägsen seger.
Ödmjukt tog hon emot LT:s uppvaktning med beskedet om utmärkelsen och ville först inte tro att hennes insats gjort ett så djupt intryck på läsarna.”

Foton: Privat, Jan Sandberg
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv