www.fralsningsarmen.se

23 Feb 2015

Tusentals gitarrer - Tranås

Frälsningsarméns strängmusikkår i Tranås gjorde sången ”Tusentals gitarrer” känd och omtyckt. Det var en historisk händelse när de i januari 1994 kom med på Svensktoppen och var kvar där i 10 veckor.Frälsningsarméns Strängmusikkår Tranås _Foto Kenneth Thalin
Allt vad som hände kring detta har också en annan förklaring. Radio- och TV-mannen Lennart Hyland var en varm vän till Frälsningsarmén och när han gästade sin hemstad Tranås sågs han ofta lyssna till friluftsmötet eller i lokalen. På Lennart Hylands begravning i Säby kyrka, Tranås, spelade Stig Unér och utanför kyrkan spelade hela Frälsningsarméns musikkår. Många av de Sångaren Göran Lindberg_Strängmusikkårens ledare Miriam Kratz_Skivbolagsdirektör Bert Karlssonnärvarande blev gripna även skivbolagsdirektören Bert Karlsson.
Då föddes tanken hos honom att göra en inspelning med Frälsningsarmén.
Denna idé utformades tillsammans med sångaren Göran Lindberg, strängmusikkårens ledare Miriam Kratz och Bert Karlsson.

Inspelningen gjordes på skivbolaget Mariann i Skara och publiceringen här på www.bootheum.se sker med godkännande av direktör Bert Karlsson.

För strängmusikkåren betydde inspelningen många nya kontakter och möjligheter att sjunga och spela på andra arenor än den vanliga hemmaplanen. Tranås Tidning skrev i februari 1994: ”Med sina glada och medryckande toner i Tusentals gitarrer har Frälsningsarméns musikanter slagit an en speciell sträng hos svensktoppsjury och många andra svenskar.” Ortens andra tidning Tranås-Posten skrev: ”Nu kan de kalla sig Svensktoppsstjärnor – medlemmarna i Frälsningsarméns Strängmusikkår i Tranås! I lördags tog de klivet in på listan med Göran Lindberg och låten Tusentals gitarrer.
Miriam Kratz tog väl vara på alla artiklar, som publicerades och ur detta digra material kan här bara visas en liten del, t.ex: ”De svängiga svensktoppstonerna fFrälsningsarméns Strängmusikkår Tranås sjunger med Göran Lindbergår nästan taket att lyfta, när Frälsningsarméns strängmusikkår övar i den gamla baracken. Det är inte så att kårens damer blivit mer värdsliga i sitt musikval utan det är Svensktoppen som blivit mer andlig i och med att deras låt Tusentals gitarrer nu ligger på femte plats. Ett härligt lyft för strängmusikkåren och för Frälsningsarmén.
Miriam Kratz sammanfattar själv så här:
klicka på länken Om Hör mina ord_Strängmusikkårens ledare Miriam Kratz

Strängmusikanterna, som sjöng och medverkade vid inspelningen, var inte någon särskild utvald grupp utan hela strängmusikkåren i olika åldrar precis samma som i gudstjänster och andra sammanhang. Trots all uppståndelsen var drivkraften att genom sångerna förmedla det kristna budskapet.

Copyright: Frälsningsarméns Arkiv