www.fralsningsarmen.se

28 Mar 2011

Refugen

Refugen skapades i ett samarbete mellan statens Armémuseum och Frälsningsarmén och startade som ett projekt i februari 1986. Sven Wickberg var Refugens ordförande fram till december 1996.
Registrerarna var praktikanter från Dalarö folkhögskola (numera Ågesta folkhögskola) och arbetsplatsen fanns då i Armémuseums förrådslokaler nära Solvalla travbana.

Det krävdes individuella anpassningar av datorerna och den förste praktikanten Leif Andersson kunde skriva på datorn med hjälp av hjälm med pekpinne.

Det goda samarbetet med Armémuseum varade i tolv år, bland personalen där fanns särskilt intendent Irma Wallenborg med ansvar för uniformer och styresman Johan Engström, Statens Försvarshistoriska museer.

1 januari 1998 anställdes de åtta registrerarna i stället av Frälsningsarmén och nya uppdragsgivare blev då Hallwylska museet och Riddarhuset.
Tyvärr skedde förändringar 2007 i Försäkringskassans godkännande av Refugens assistentteam och sista november 2007 lades arbetsplatsen ner.

Ingegerd Modig var arbetsledare på Refugen från 1997 till 2007. Hon framhåller att det har varit viktigt för henne att i mötet med de anställda se varje individs möjlighet och behov av utveckling.
Läs hennes resumé i ”Något om Refugen”,
klicka på länken Refugen_Ingegerd_Modig

I maj 2006 gjorde Refugen ett länge efterlängtat besök på Armémuseum på Riddargatan i Stockholm.
Just då pågick utställningen ”SPIONER – en utställning om underrättelsetjänst”, som Johan Engström guidade på ett inspirerande och professionellt sätt.Efter visningen blev Refugen bjuden på tårtfest på Armémuseums gård till registrerarnas stora glädje.


Filmen ”En glimt av Refugen” en produktion av Marklund Film AB från 2006, gjord av Tore Marklund och Monica Marklund.

Foto/Stillbilder: Bo Albinsson
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv