www.fralsningsarmen.se

21 Dec 2013

Julens budskap i Stridsropets Julnummer

Frälsningsarméns tidning har genom de 130 åren tidningen utkommit i regel alltid haft ett särskilt julnummer. Många av dessa har varit speciellt påkostade till sin utformning och tydligt önskat att göra det kristna julbudskapet känt i texter och vackra bildkonstverk.

2013års Julmovie presenterar ett nytt urval av Stridsropets Julnummer med några omslag från 1898 till 1966.

Stridsropets Julnummer 1898Stridsropets Julnummer från 1898 visar i många detaljer julens budskap. Om man studerar framsidans bild noggrant finns där i centrum Maria och Josef med Jesusbarnet som får besök av herdarna från ängen.
Där finns också Frälsningsarmén som firar JUL med hornmusikanter som ”blåser in Julen” och en stor gudstjänstfirande publik i bakgrunden. En ensam vandrare syns också med en tidningsbunt under armen, förmodligen en stridsropsförsäljare i snöigt nordiskt landskap. Allt skickligt dekorerat med ljus, girlanger och ett frälsningsarméemblem. Denna tidning tillkom långt före datortryck, någon har skickligt tecknat allt gjort för hand.Stridsropets Julnummer 1936

Trettioåtta år senare inför julen 1936 utformades julnumret med en ny teknik i färgtyck en vacker målning på framsidan. Maria med barnet är en talande bild. Maria är inte huvudpersonen, hon vänder ryggen mot publiken.
Stridsropets Julnummer 1936 baksidanJesus är redan ett större barn, med en sorgsen och vemodig blick som fångar. Han har ett budskap, är i centrum och vill förmedla något som dröjer kvar.

Baksidan på jultidningen samma år är en mycket vacker målning med motiv av herdarna på ängen utanför Betlehem. De blir gripna av änglarnas tillkännagivande att ”Eder är Frälsaren född”, som översättningen är i psalmen ”Stilla natt”. Den andra versen är också textad på målningen.

Tidigare movies som publicerats på med julbudskapet finns här som länkar
http://bootheum.se/2011/12/15/julens-budskap
http://bootheum.se/2010/12/24/julnatten/

Copyright: Frälsningsarméns Arkiv