09 Jan 2012
När Frälsningsarmén är inbjuden i olika sammanhang att sjunga eller ha en andakt hörs ofta någon i publiken önska: ”Kan ni inte sjunga Pärleporten?” Denna önskan tillgodoses i regel om inte tidsbrist begränsar.
”Pärleporten” har genom många årtionden blivit en uppskattad sång. Den tillhör troligen en av de mest välkända sångerna, som man ofta kan utantill och vill sjunga med i. Men vad är sångens ursprung?
I Stridsropets Julnummer 1960 ger brigadör Oscar Blomgren en intressant skildring av tillkomsten.
Den ursprungliga sångtexten började: Underbara Guda kärlek, mäktig, djup och ren och stor… med kör/refräng: Han skall öppna pärleporten, och mig säkert släppa in. Ty i blodet, dyra blodet, han mig tvått och gjort till sin.
Oscar Blomgren berättar att Fred Bloom var god vän till makarna Blomgren. De hade firat sitt bröllop vid Chicagos Sjunde kår där Bloom då var kårledare i början av 1900-talet.
Men det skulle dröja innan de möttes igen. Bloom hade då avgått som frälsningsofficer och utbildat sig till pastor i Missionsförbundet. Men hans liv hade kantats av problem och vännerna Blomgren kände inte igen honom när han 1917 oväntat kom på besök till dem i Chicago. De hade då blivit kårledare vid samma kår Sjunde kåren där. Bloom var nu inte längre pastor utan sysslade med en agenturverksamhet och verkade ledsen, dyster och misslynt med både sig själv och andra. Detta var just strax efter nyårshelgen 1917. Under julhelgen veckan före hade vid kåren introducerats en ny julsång till en melodi av en ung musikant från Norge, Alfred Dulin, som då bodde hos Blomgrens.
Fru Blomgren ville muntra upp Bloom och sjöng denna julsång flera gånger för Fred Bloom. Så började han sjunga med. Plötsligt bad han om ett papper och efter en stunds tystnad fanns fem strofer skrivna på en ny text till samma melodi. ”Pärleporten” var född! Han skrev ner sången med rubriken ”För blodets skull” i fru Blomgrens sångbok. Efter ytterligare en stunds allvarligt samtal lämnade Fred Bloom vännernas hem och de skulle aldrig mera träffas.
En sångevangelist, vid namn Elsa Alvin, från Örebro besökte USA åren 1929-1930. Det var hon som sedan gjorde sången känd och omtyckt. Det sägs också vara hon som något ändrade på ordens formulering och gav den namnet ”Pärleporten”.
När den Ekumeniska Sång- och Psalmboken utkom 1990 fanns ”Pärleporten” med som nr 235 och finns alltså idag med i många kyrkors gemensamma sångskatt. Denna sång har haft en spännande ”resa” in i mångas hjärtan, spridit glädje och förtröstan. En vid tillkomsten förtvivlad människa har genom texten fått dela sin erfarenhet om hur Guds kärlek i Jesus Kristus ger upprättelse och ett nytt liv.
Copyright: Frälsningsarmén Arkiv