www.fralsningsarmen.se

10 Feb 2014

Evangeline Booth - första kvinnan som general

Evangeline Booth dramatisk talareEva Cory Booth föddes på juldagen 1865, som fjärde dottern till Catherine och William Booth, samma år som föräldrarna funnit sin kallelse att evangelisera i East End bland de fattiga och utstötta i London.
REvangeline Booth hälsas vid tåget i USAedan som barn upptäcktes Evas förmåga att tala och dramatisera. 21 år gammal blev hon ledare för Marylebone kår och utvecklade där ett speciellt sätt att evangelisera. Detta utvecklade hon senare över hela Storbritannien när hon blev s.k. fältkommendör. 
Evangeline Booth spelarFör att själv ta del av de fattiga kvinnornas situation klädde hon sig i trasor som en blomsterflicka vid Picadilly Circus. Den erfarenheten använde hon sedan i sitt arbete. (Jfr. George Bernard Shaws drama om Eliza).
Eva var mycket musikalisk, spelade flera instrument bl.a. harEvangeline Booth med sin häst i USApa. Hon var atletisk, tyckte om att rida, dyka och var troligen den första cyklande salvationisten. Under åren i USA red hon från sin bostad i utkanten av New York till högkvarteret inne i centrum.
I mitten av 1890-talet genomgick frälsningsarmén en kris i USA, hennes bror Ballington revolterade mot Generalen (fadern) och formade en egen rörelse. William Booth skickade då Eva för att rädda situationen, vilket hon också gjorde. 1896 blev hon ledare i Canada och 1904 i USA. Familjen hade då gått igenom ännu ett trauma när systern Emma omkom vid en tågolycka. Emma och hennes make var ledare i USA och han kände sig oförmögen att fortsätta denna tjänst. Därför var detta nya uppdrag särskilt omvälvande för Eva, men hon blev kvar där i trettio år.
Vid denna tid tog hon också namnet Evangeline. Men hon var en god ledare och tiden i USA blev mycket framgångsrik. 

Nästa speciella utmaning för Evangeline var krisen 1929, som berättas om på länken http://bootheum.se/2013/07/18/generaler-hoga-radet/

Evangeline Booth blev den andra som sedan valdes till general och den första kvinnan på posten. 1934-1939 hade hon uppdraget, reste mycket och kunde med sin talarkonst och dramatiska förmåga fånga stora skaror. 1935 skrev hon sången ”Vår värld för Gud”, som blev mycket omtyckt.

På fotot tagetGeneral Evangeline Booth kommer till Stockholm utanför Stockholms Centralstation 1935, står till höger kommendör Charles Rich, då ledare i Sverige och till vänster Gösta Blomberg, svensken som under många år var hennes sekreterare och tolk, senare kommendör i Sverige.

Evangeline Booth ”befordrades till härligheten” 1950 och är begravd på Kensico Cemetery i utkanten av New York på ett område med gravplatser, som hon själv köpt och ställt i ordning för frälsningsofficerare. Inte långt från denna gravplats, fanns under tiden i USA huset, som var hennes hem med även stallet för hennes häst.

© Foto: Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv