www.fralsningsarmen.se

18 Apr 2011

William Booth i Södertälje

Den 12 april invigdes det arrangemang som visades och hände från april till och med september 2011 i Södertälje på Torekällberget.

Utställningen kallades ”Historia som Utmaning & Inspiration 1911 & 2011”.

Museichefen Stefan Sundblad talade och välkomnade till Torekällbergets Friluftmuseum.
Frälsningsarméns chefsekreterare överste Johnny Kleman ”klippte bandet” och gav ett ord på vägen ur Bibeln.
Tack vare hornmusikanterna från Frälsningsarmén i Södertälje fick William Booths sånger ett klangfullt ackompanjemang.

Kommendör Sven Nilsson var en av dem som fanns med vid invigningen och han skrev direkt en ögonblicksskildring av sina intryck:
”Mitt på torget i den vackra stadsmiljön på Torekällberget i Södertälje låg en stor snöhög. Den sista påminnelsen om den snöiga och hårda vintern 2010/2011. Men snöhögen hade naggats i kanterna. I ett träd i närheten sjöng en ensam koltrast första versen av sin vårsång.

Och plötsligt ljöd en annan musik. Frälsningsarméns musikanter från kåren i Södertälje, perfekt uniformerade, spelade melodin till William Booths sång: ”O gränslösa frälsning…”
William Booth på Torekällberget i Södertälje en vårdag i april!
Hörde det ihop?
Ja, verkligen.

I år, 2011, är det 100 år sedan William Booth gästade Södertälje sista gången. Under flera år hade han kommit till Sverige för att tala vid årskongresserna i Stockholm och det hörde till att söndagens möten hölls i det s.k. Lägret i Södertälje. Ett område inrättat för dessa stora möten.

En stor del av kongressdeltagarna då kom med båt från Stockholm. År 1897 bestod ”flottan” av 21 fartyg. Flaggspel och björkar prydde skeppen och 19 musikkårer spelade. Förmodligen ljöd ”dragspel, fiol och mandolin” på två av båtarna… ”

Läs hela Sven Nilssons skildring,
klicka på länken
Sven_Nilsson_William_Booth_i_Södertälje

Foto: Bo Albinsson
Copyright:
Frälsningsarméns Arkiv