11 Jun 2014
Har Frälsningsarmen någon historia som vi behöver komma ihåg för vårt fortsatta uppdrag?
De Judiska rabbinerna har bevarat sina traditioner genom att vara noga med att läsa och studera skriften, Gamla Testamentet i Bibeln.
Jesus kunde sin historia och hela hans undervisning till folket byggde på att han citerade profeterna och hänvisade till att det står att läsa i skrifterna.
Alla folk och länder vill visa på sin historia då det gäller egna rättigheter och traditioner, som man är stolt över.
Visionerna har en annan styrka om de också kan förankras i den egna historien.
Att dra lärdom av gjorda misstag, men också kunna se vad som var bra, det vi kan upprepa, men nu i ett modernt fungerande sammanhang.
Hur gör vi Arkiven lättsökta för alla människor är vår tids sökare genom sociala medier?
Den andliga vilsenheten är större och mer påtaglig idag än någon gång tidigare i historien. Informationen är lätt att få del av men vilka är de säkra källorna i all den mängd som flödar ut.
Vår grundton är det enkla budskapet om förlåtelse och frid, kärlekens budskap. Detta måste vi ge en ny förpackning för dataålderns människor, så att de kan se på sina datorer, läsplattor och telefoner och hitta rätta svar.
Budbäraren, evangelisten, i Frälsningsarmen måste vara rätt rustad för att kunna möta den enskilda personen där kontakten och samtalet oftast sker.
Frälsningsarméns särart är fortfarande vår styrka och där har salvationisternas frimodighet varit och är en av våra största tillgångar.
För William Booth var det inget alternativ att kopiera andra kyrkor på 1800-talet. Det är det inte heller idag. Hanna Ouchterlony i Sverige greps av denna geniala förkunnelse och praktiska kristendom. Vi har rötter i vår historia som vi kan studera. Där finns många svar på hur vi gjort tidigare men som också kan användas nu i 2000-talets digitala Sverige.
Text: Bo Albinsson, verksamhetsansvarig Frälsningsarméns Arkiv
©Foto: Stefan Örtenblad
Copyright & Foton: Frälsningsarméns Arkiv