16 Sep 2011
Samuel Logan Brengle har i frälsningsarmévärlden blivit synonymt med helgelse och helgelseförkunnelse. Hans bakgrund med en egen upplevelse av ett andligt liv präglat av ödmjukhet och erfarenhet av Guds närhet präglade både hans livsgärning och de böcker som han skrev.
För två år sedan utkom en ny bok om Samuel Logan Brengle av Peter Farthing med förord av pensionerade general Eva Burrows. Hon beskriver där Brengle som Frälsningsarméns apostel i helgelse. Han predikade det, skrev om det och förkroppsligade det i sanning då han bidrog till det andliga livet inom Frälsningsarmén under många år.
Brengles böcker handlade om det andliga livet, men var trots det konkreta, praktiska och tog avstamp i det dagliga livet och detta gjorde dem mycket lästa. Tyvärr är de idag mindre lästa eftersom de skrevs i den tidens anda och på ett nu ”gammaldags” språk. Peter Farthing har i sin bok gjort budskapet på nytt levande genom att göra en parafras av textmaterialet.
Vem var då Samuel Logan Brengle?
Han föddes 1860 och växte upp under enkla förhållanden i Indiana, USA. När han var endast omkring två år drog pappan iväg till inbördeskriget för slavarnas befrielse, men blev svårt skadad och dog kort efter hemkomsten. Mamman försökte stötta ende sonen men tillvaron präglades av det slitsamma prärielivet. Tryggheten och kraften fann de i den kristna tron och en ödmjuk vördnad för Gud. Som tonåring gjorde han en frälsningsupplevelse i ett väckelsemöte. Men även hans mamma dog sedan efter några år.
En viktig kontakt för den unge Brengle blev en professor Hinman. Studierna vid universitetet i Greencastle, Indiana gick utomordentligt bra och en mängd av möjligheter låg framför den unge Brengle. Men trots detta kände han en stark kallelse att bli predikant i Metodistkyrkan. Senare uppmuntrades han att åter studera denna gång teologi i Boston.
Det var under denna period som undervisningen i helgelse blev viktig för honom och också då han själv fick göra den speciella upplevelse som han beskriver i boken ”På helgelsens väg”. Efter en bönekamp vandrade han i Boston fylld av en gudomlig kärlek, en kärlek till Gud och till hela skapelsen, men även till främlingen som skyndade förbi, en kärlek som omfattade hela världen.
Hösten 1885 kom William Booth, Frälsningsarméns grundare, till USA första gången och redan då lyssnade Brengle till honom och började dras till denna nya rörelse. Två år senare när Brengle beslutat att gå Frälsningsarméns officersutbildning i London mottogs han med misstänksamhet från William Booth.
En klassisk berättelse är hur hans första uppgift blev att nere i den mörka källaren putsa de övriga kadetternas skor. Han hade hög utbildning, han hade rest från USA till London och så blev han beordrad att putsa skor. Men även detta kunde han trots förnedringen ta, därför att han under bönen såg den bibliska parallellen till hur Jesus tvättade sina lärjungars fötter. William Booth insåg också efter en tid att Brengle inte var ”farlig” utan istället skulle bli en tillgång för den nu snabbt växande Frälsningsarmén.
Brengle blev i USA kårledare, distriktsledare och evangelist, men hade också kontakt med många ”utomstående” vid teologiska skolor, högskolor och seminarier där han betraktades som en mycket god andlig vägledare. Ett särskilt bevis för detta var att han vid De Pauw universitetet 1914 blev tilldelad teologie doktorsgrad.
Trots att Samuel Logan under långa perioder reste i Frälsningsarméns tjänst som andlig lärare och helgelseförkunnare, så levde han nära sin fru Elizabeth genom ständig brevväxling. Elizabeth eller Lily hade anslutit sig till Frälsningsarmén innan hon mötte sin blivande make. Även de två barnen George och Elizabeth var han mycket angelägen att ge livsvägledning i sina brev. Makan dog redan 1915 och efter detta präglades hans liv mycket av ensamhet trots möten med många människor på sina långa predikoresor runt om i världen.
Samuel Logan Brengles egen sämre hälsa förminskade hans möjligheter att resa, men hans andliga liv var vid gott mod. Under sista levnadsåret förklarade han att ”hans tillflykt var den evig Gud, vars eviga armar sträcka sig hit nedåt.” Så räknade han upp andra personligheter i den kristna kyrkans historia som i slutet av sin levnad fick erfarenhet av sjukdom och han fortsätter ”jag kan samla dessa helgon till ett jublande böne- och tacksägelsemöte nästan varje timme på dagen eller natten. Halleluja för evigt och ära vare Gud!”.
Samuel Logan Brengle, profetgestalten, som under sin livstid och genom sina böcker utmanat och inspirerat att djupare söka Guds ledning befordrades till härligheten 1936.
På gravstenen står inskriptionen ”Jag ropar Halleluja och går vidare”. Graven finns på frälsningsarmékyrkogården utanför New York.
Fakta är hämtat ur boken ”Samuel Logan Brengle” av Clarence W. Hall (Frälsningsarméns Högkvarter 1941) och ”Samuel Logan Brengle – Heart for God” redigerad av Peter Farthing (Carpenter Media 2009).
©Foto: Stefan Örtenblad, Bo Albinsson & Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv