www.fralsningsarmen.se

17 Jun 2011

Harry Martinson och Frälsningsarmén

Harry Martinson föddes 1904 i Blekinge och blev tidigt utackorderad som sockenbarn. Sin barndom har han skildrat i Nässlorna blommar (1935) och Vägen ut (1936). Han gick till sjöss som sextonåring, men måste 1927 lämna sjömanslivet p.g.a. tbc.
Hans författarskap är omfattande, han blev ledamot av Svenska Akademien 1949 och nobelpristagare 1974. Han dog 1978.

Så här introducerar kommendör Sven Nilsson ämnet Harry Martinson och Frälsningsarmén:
”Många författare har använt motiv från Frälsningsarmén i sina alster. För oss som ägnar viss tid åt Frälsningsarméns historia vore det en utmaning att kartlägga detta. Troligen är dock utmaningen allt för stor.
Försommaren 2011 presenterades en ny bok av Margareta Wirmark som bland annat tar upp Harry Martinsons skildringar från New Yorks hamnar, där Frälsningsarméns ”slumtigrar” är i verksamhet. Ett av de hörspel Harry Martinson skrev på 30-talet bär namnet Salvation. Manuskriptet vilar i Sveriges Radios arkiv och kommer förhoppningsvis att plockas fram nu när Margareta Wirmark aktualiserat det.

Namnet Wirmark är väl känt inom Frälsningsarmén, både i Virserum, Örebro och Stockholm. Margareta Wirmark, tidigare professor i drama, teater och film vid Lunds universitet, är gift med Bo Wirmark.  Han ger här ett sammandrag av texten i Salvation.
Boken Giv doft i blomma är illustrerad av Lenny Clarhäll och utgiven på Carlssons Bokförlag . Sidonumreringarna i texten hänvisar till Martinsons samlingsvolym Dramatik utgiven 1998.” 

Bo Wirmark inleder:
“Harry Martinson skrev under 1930-talet tre hörspel för radio varav ett heter Salvation (1933) och utspelas i New York. Salvation betyder frälsning eller räddning; dessutom utgör det smeknamnet på ”slumtigrarna”. Så kallas de som arbetar på Frälsningsarméns hjälpstation nere i slummen.

Vaktmästaren på Salvation heter Scotty. Han sköter allt från att svara i telefon till att avgöra vid vilket klockslag kyrksalen ska öppnas för de hemlösa. Det är kylan som bestämmer när mötet börjar och slutar. På Frälsningsarmén kan man erbjuda rykande het soppa samt en och annan gudstjänst. Visst är gudstjänsterna viktiga men det är de materiella behoven som sätts främst. Och de är skriande. Varje hemlös behöver en säng för natten men man ska ha saknat tak över huvudet bra många nätter för att alls beviljas en ticket till något av de få härbärgena.

Arbete och bröd! Många hungrar och andra demonstrerar ute på gatorna. Den kampen är långt ifrån ofarlig: mot sig har man en väl beväpnad polis och därtill milis som förfogar över gas och pansarvagnar. Två sjömän, Packy-Macky och Svenska styltan finns med i tåget; de tillhör stamgästerna på Salvation. De söker skydda sig mot nöd och svält så gott det går och har tillverkat sina gasmasker själva. Aldrig upphör deras kamp för ett bättre liv.”
Sången ”Hållen fästet” återkommer i dramat.

För att läsa hela Bo Wirmarks text ”Salvation”,
klicka på länken Salvation_Bo_Wirmark

I New York har The Salvation Army – Frälsningsarmén – fortfarande en omfattande både social och andlig verksamhet.
New York tillhör USA:s Östra territorium med högkvarteret i stadsdelen West Nyack.
Föremålen på bilderna finns på Frälsningsarméns ”Heritage Centre” (historiska museum) i West Nyack, New York.

© Foto: Bo Albinsson   
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv