www.fralsningsarmen.se

18 Oct 2010

"Tea League"

General William Booth visade på många sätt både i ord och i skrift visioner hur man skulle möta människors behov både andligt och kroppsligt. Här är ett exempel från den stora ”te nationen” England, som spreds också till vårt land.

I augusti 1896 skriver han i ”The War Cry” (eng. Stridsropet) ett stort upprop om visionen att få 250 000 av ”våra kamrater och vänner” att understödja ”Tea League” (Te Förbundet). Detta skulle innebära att man lovade att under 12 månader köpa Frälsningsarméns speciella te för att denna inkomst skulle utveckla missionsarbetet. 

Bara några månader senare i februari 1897 förklarar man att ”Tea League” har blivit en stor framgång och har över 43 000 medlemmar.
Några år senare beskrivs gruppen som ”Missionary Tea League” alltså en tydlig adressering att det handlade om stöd till missionsarbetet.
Namn på tesorterna är bl.a. ”Triumph”, ”Popular” och ”Friendly”. En brukare skriver i ett brev att ”Triumph Tea” är det bästa teet hon någonsin smakat och kommer att fortsätta med det. Samtidigt önskar man flera återförsäljare på heltid eller deltid.

Idén att sälja te och även kakao spreds vidare och i Sverige hade Handels avdelningen en stor försäljning av dessa varor.  I boken ”De följde en fana” (sid. 184) berättas att Handels reseombud besökte alla affärer som sålde te och kakao under resorna i landet och hade särskilda uppackningar. Detta bidrog också till att varorna blev spridda och populära.
Fotot med sergeant Adolfina Bergström, som väger upp te, är från 1930-talet.

Man kan se detta som en föregångare till ”Fair Trade”. 
Idag finns ”Sally Ann” som Frälsningsarméns verksamhet för rättvis handel.

William Booth var en stor visionär men visade också visionerna i praktisk handling.  Hans bok ”I mörkaste England och vägen ut” var när den utkom på 1890-talet en krigsförklaring mot den tidens sociala missär. I kapitlet om ”Jordbruksbyarna” kan man läsa om en vision om ”fair trade” som sattes i verklighet bl. a. i Pakistan och i Indien i början av 1900-talet.

©foto: Stefan Örtenblad
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv