www.fralsningsarmen.se

30 Aug 2010

William Booths Dag

Under en lång följd av år kring förra sekelskiftet samlades frälsningsarméns folk under kongressöndagen i Södertälje. General William Booth var med sin närvaro och sina glödande tal den inspirerade talaren som fick åhörarna att söka Gud till frälsning och förnyelse. Södertäljedagarna blev ett begrepp som talade om andlig hänförelse och engagemang. Kåren i Södertälje vill genom att inbjuda till och fira en särskild “William Booths Dag” visa på hur minnena kan väcka till eftertanke men också inspirera till nya avstamp inför framtiden.

WILLIAM BOOTHS DAG
Referat: Ulf Sundblad

“28 augusti 2010 invigde kulturnämndens ordförande i Södertälje, Besim Aho, den första William Boothsdagen i en ny tradition. Tillsammans med kulturnämnden kommer kåren att under de närmaste åren inpränta begreppet William Booths dag.

Inför en god publik på Frälsningsarméns lördagscafé betonade Aho det fantastiska i att denne store man med stora tankar faktiskt flera gånger talat i just Södertälje. Han drog paralleller mellan William Booth och S:t Afram, en av de stora i hans kyrkotradition. Kårens sångare sjöng om William Booth, och från stadsmuséet och Frälsningsarméns arkiv visades en bildutställning med motiv från de stora mötena på Lägret i Södertälje vid seklets början.

Söndagsgudstjänsten följde samma tema. Förutom att de två mest kända sångerna av William Booth sjöngs, talade major Roger Blomberg över rubriken ”Söken först Guds rike” i enlighet med en predikan general Booth höll en gång i Södertälje. Gudstjänsten avslöts med en rapsodi, byggd på Booths kända devis ”Så länge…vill jag kämpa” och på Evangeline Booths sångtext Vår värld för Gud. Musikanter, sångare och Ulf Sundblad som recitatör framförde rapsodin. Den avslöts med inbjudan till ny invigning vid botbänken till tjänst för Gud.

Redan pågår ett intensivt förberedelsearbete inför nästa års William Booths dag, som planeras att hållas på Torekällsberget. Då är det hundra år sedan generalens sista besök i Södertälje. 2012 kommer dagen att erinra om Booths befordran till härligheten.”

För att se ett bildcollage från helgen i Södertälje klicka på länken http://www.youtube.com/watch?v=m8jnj61_2v4

©Foto: Torekällbergets och Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv