www.fralsningsarmen.se

23 Mar 2012

Norrköpings Strängmusikkår 1965

När Frälsningsarmén ”The Salvation Army” sommaren 1965 inbjöd till ”International Centenary Celebrations” (100-årsfirande) var det Frälsningsarméns 1:a kår i Norrköping med Sven Benzein och Tranås Hornmusikkår med Gunnar Borg, som fick förtroendet av Frälsningsarmens ledning att representera Sverige.

Så här berättar en av deltagarna Christer Anderson, frälsningssoldat och musikant, numera bosatt i Lidköping vid Vänern, om resan ”ENGLAND 1965 – ”British Tour by the Norrkoping String Band”: ”Strängmusikkåren vid ”Fästet” i Norrköping har en god sångartradition från tidigt 1900-tal med ledare som Tora Wättring, Nils Lindberg och Sven Benzein. Under Nils Lindbergs ledning gjordes musikresa till Norge 1952 och Holland 1953.
Förberedelserna var många – övningar och grammofoninspelningar. För de flesta av oss, blev detta vår första utlandsresa med besök i England där Frälsningsarméns ”vagga stod”. För att få ekonomi till resan så hade vi en sparklubb, som undertecknad ansvarade för. Vi var bjudna på mycket goda villkor. Trevligt boende i salvationistfamiljer och i London hotellboende. Vi flög tillsammans med Tranås hornmusikkår från Bulltofta i specialchartrat plan.
Vår färdledare var major Sigvard Ihlar assisterad av kapten Ingrid Lindberg. Tranås hornmusikkår hade Johan Baronowsky, senare överste i Frälsningsarmén, som färdledare. När vi landade i Manchester välkomnades vi av dåvarande nationella musikmästaren, kapten Norman Bearcroft (numera boende i New York som pensionerad överste). Vi var på resa i sjutton dagar. Före 100-årsfirandet i London gjorde vi en veckoresa i England och besökte Manchester, Leicester, Rugby, Oxford, Salisbury och Brigton och efter jubileumsveckan Canterbury sista helgen före hemresan. Det var många upplevelser och starka minnen från denna musikresa. På varje plats var det mottagning hos borgmästaren och våra musikgudstjanster drog fulla hus – strängmusik var något nytt för engelsmännen – våra LP-skivor såldes slut.

”Centenary Celebrations” (100-årsfirandet) öppnades den 24 juni i Royal Albert Hall i London i närvaro av drottning Elisabeth II och ärkebiskopen av Canterbury – vi gäster från Sverige hade bästa tänkbara platser.
Vår strängmusikkår medverkade under rubriken ”A century of salvation song” vid två musikfester i Royal Albert Hall samt vid ett stort antal mötestillfällen.

En jättestor fältdag hölls i Crystal Palace. Det var en stor och vital 100-åring, Frälsningsarmén, under ledning av dåvarande generalen Frederick Coutts.”
Christer Anderson avslutar: ”Jag har i min ägo mitt ”invigningskort” undertecknat 2 juli 1965 och där har kommendör Catherine Bramwell-Booth under sin namnteckning noterat ”Win the children for Jesus!”.
Den uppmaningen till den unge ungdomsfanjukaren blev ett riktmärke under många år med många ungdomsmöten.

I mars 2011 hade ett 20-tal av ”englandsresenärerna” glädjen att ha den första återträffen efter alla år och den hölls i Norrköping.
På fotot syns från vänster: Christer Anderson, Ingrid Lindberg, Carin Johansson och Berth Andersson. Många av de drygt 40 deltagarna på resan är nu hemma hos Herren.”

© Foton: Jan Svensson, Privat & Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv