www.fralsningsarmen.se

14 Aug 2014

Sommaraktiviteter i Hemförbundet

Dala_division_Hemförbundet_UtflyktSommaraktiviteter inom Hemförbundet, Frälsningsarméns Kvinnoarbetet, har varit välbesökta arrangemang som hållits under många år. I Frälsningsarméns Arkiv finns intressanta bilder från långt tillbaka i tiden, tyvärr en del utan årtal. Ett särskilt exempel är från Dala division är ett tiotal bussar är uppställda för utflykt med alla sina resenärer.

StockholmVII_Hemförbundet_SOMMARFEST_Haga_1940Stockholms Sjunde kårs Hemförbund hade 1940 en Sommarutflykt till Hagaparken. Det var en välbesökt dag och även några barn var med.

En liknande utflykt anordnades av Hemförbundet i Malmö med många kvinnor. Mammor och barn verkar njuta i solskenet. Här finns inget årtal.Malmö_Hemförbundet_Utflykt

Dala division var det distrikt där man först anordnande ett Hemförbundsläger, alltså ett arrangemang över en hel vecka med övernattningar.
Sommarläger_Hemförbundet_Hjälmargården_1985Initiativtagare och lägerchef var fru brigadör Ester Henning och hennes make brigadör Arne Henning var husfar. Lägerplatsen var på Frälsningsarméns ungdomsgård Näset vid sjön Varpan utanför Falun.  Sommarläger_Hemförbundet_Smålandsgården_1983
Referatet den 16 augusti 1969 i Stridsropet berättar om ett innehållsrikt program med både allvar och underhållning och även utflykter.
Som ett givet inslag på ett läger hölls lägerbål vid sjöstranden. Frälsningsarméns dåvarande ledare i Sverige kommendör Gösta Blomberg och fru Sonja Blomberg kom till invigningshögtiden.

Med olika tema och inriktningar arrangerades sedan regelbundet Sommaraktiviteter i Hemförbundets regi.
Sommarläger_Hemförbundet_Smålandsgården_1984Det har varit i olika divisioner runt om i landet men också som riksarrangemang, då oftast på Smålandsgården i Örserum. Men ibland har det också dubblerats och hållits på t.ex. Hjälmargården.

På bilden från Smålandsgården 1984 står till höger längst ner fru kommendör Lisbeth Nilsson, sedan överstelöjtnant Ann-Mari Person och överstelöjtnant Edda Svedman, som båda efter varandra var nationella hemförbundssekreterare, ledare på riksplanet.

Hemförbundets läger har varit aktiviteter som medlemmarna har sett fram emot, många anmälde sig varje år och sparade under vintern för nästa sommar. På hösten ingick i det lokala hemförbundets program att deltagarna berättade om upplevelserna och det blev ”Lägereko” för dem som inte kunde vara med.

© Foto: Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv