www.fralsningsarmen.se

06 Aug 2012

Anna Hannevik

I början av 2012 fick vi en fråga från kommendör Anna Hannevik, numera pensionerad i Oslo, om vi på Frälsningsarméns Arkiv ville ta del av material från hennes tid som territoriell ledare i Sverige.
Naturligtvis vill vi bevara kommendörens egen berättelse ”I slott och slum – Erindringar” och här kan vi nu också återge den på detta sätt i två delar, som pdf-dokument.

Kommendör_Anna_Hannevik_Erindringar_Del_1
Kommendör_Anna_Hannevik_Erindringar_Del_2

Anna Hannevik var ledare i Sverige under åren 1986 till 1990 och den andra kvinnan som innehaft denna uppgift. Den första var Hanna Ouchterlony som planterade verksamheten i landet 1882, då hon ”öppnade eld” på Ladugårdslandsteatern på Östermalm i Stockholm. Anna Hanneviks företrädare var kommendör Sven Nilsson som också myntade uttrycket ”Från Hanna till Anna”, det hade nämligen under de år som gått endast varit manliga ledare i Sverige.
I del 1 av Anna Hanneviks minnen berättar hon att 21 män i foton på hennes kontorsvägg blickade ner mot henne. I historieboken ”Årsringar” skriven av kommendör Sven Nilsson finns mera att läsa om denna tid, bl.a. sid. 37, 453-455.

Efter Anna Hannevik har ytterligare två kvinnor varit territoriella ledare,
Birgitta K. Nilson 1994-1996 och
Marie Willermark 2011-2016.


 

 

 

Anna Hanneviks föräldrar var också frälsningsofficerare med internationell tjänst och tjänade som unga i Kina. Själv har hon också arbetat i Storbritannien som ansvarig för Frälsningsarméns socialtjänst och före det att hon kom till Sverige var hon Europasekreterare stationerad vid Internationella Högkvarteret.

Ett foto från en kongressmarsch i London 1990 visar kommendör Anna Hannevik i spetsen för den svenska delegationen.

Ett annorlunda uppdrag under tiden i Stockholm var ett möte Rotary International i Stockholms Stadshus. Med på denna bild finns också en tidigare territoriell ledare för Sverige kommendör Harry Tyndal.

Copyright: Frälsningsarméns Arkiv