07 Nov 2013
När Frälsningsarmén redan genom general William Booth i början av 1900-talet skulle etableras i Ryssland visade det sig vara stora svårigheter.
Landet var på många sätt slutet för influenser eller rörelser utifrån. Först 1913 genom kontakter via Finland och en stor utställning i S:t Petersburg öppnades en möjlighet. Ledare för Frälsningsarmén i Finland var då den svenske smålänningen Karl Larsson, som senare också blev kommendör och ledare i flera andra länder och även i Sverige.
Karl Larsson var en drivande och orädd ledare, men också en skicklig och flitig författare.
I en av sina spännande böcker berättar han om de tio åren i Ryssland.
Kommendör Sven Nilsson berättar nu i sin serie om ”Frälsningsarmélitteratur” för www.bootheum.se om denna bok, som först kom ut 1937 och sedan i ytterligare tre upplagor. Han skriver att ”boken ger en intressant skildring av hur Frälsningsarméns arbete, inte minst med hjälp av de svenska officerare som var verksamma där, etablerades och utvecklades. Karl Larsson berättar om försakelser, strapatser, spänning och sjukdom, men också om pionjäranda och självutgivande arbete.”
Läs hela artikeln, klicka på länken
Tio år i Ryssland_Frälsningsarmélitteratur_Sven_Nilsson
I mitten av 1960-talet gjordes en längre film om ”Frälsningsarmén i Ryssland” med frälsningssoldaten Per Helin som intervjuare och berättare.
I tre delar visas här några avsnitt ur filmen med bl.a. intervjuer av några frälsningsofficerare, som tillhörde pionjärerna i Ryssland och då på 1960-talet ännu levde.
För att se filmerna, klicka på respektive avsnitt:
©Foton: Stefan Örtenblad & från boken Tio år i Ryssland
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv