www.fralsningsarmen.se

19 May 2014

Majken Johansson - del 2

I dag då Majken har namnsdag passar det bra att publicera nytt material, som nyligen kommit till Frälsningsarméns Arkiv om poeten och frälsningssoldaten Majken Johansson.

En film med namnet ”Majken Johansson” gjordes 1970 av Kyrkofilm. Denna har nyligen blivit restaurerad och digitaliserad av Henric Grännö MEDIA, Jönköping. I denna intressanta film berättar Majken om sin andliga kamp och sin omvändelse när hon fått kontakt med Frälsningsarmén. Kort efter detta invigdes hon också till frälsningssoldat på dåvarande Sjunde kåren på söder i Stockholm. Senare tog hon också ytterligare ett steg, sökte officersskolan och utbildades till frälsningsofficer.
Här visas ett urklipp från filmen.

Från Stridsropets Redaktion, Gunnar Nygren, har också nyligen kommit en aktuell text om Majken. En kadettkamrat major Else Andersson berättar från officersutbildningen och Majkens begåvning.
KaptenMajkenJohansson&munspelet

Vad som kanske är mindre känt var att Majken var en duktig korsordskonstruktör. Detta bekräftas av förre redaktionschefen Alf-Gunnar Brodd.
Läs hela texten Majken_Johansson_från_Gunnar Nygren_Stridsropets Redaktion

Henric Grännö gjorde också 1988 en intervju med Majken Johansson för Frälsningsarméns närradio i Vätterbygden. I denna inspelning läser hon flera av sina dikter och spelar också på sitt munspel, klicka på länken

I veckan den 22 maj kommer också att hållas en unik konsert i Storkyrkan i Stockholm. Michael Waldenby, organist och körledare i Storkyrkan i Stockholm har fångats av Majken Johanssons dikter och tonsatt några av dem i en nyskriven svit – ”I ett arktiskt rike” – för den ovanliga kombinationen sopran och brassband. Templets musikkår kommer att spela.

Majken Johansson blev endast 53 år och ”befordrades till härligheten” 1993.
Mera fakta om Majken Johansson, hennes liv och produktion har tidigare publicerat på www.bootheum.se för att se och läsa detta klicka på länken http://bootheum.se/2012/10/18/bottengladjen-om-majken-johansson/

Copyright och foto: Frälsningsarméns Arkiv, 2014-05-17