Den gamla bataljonen är en dikt skriven av Erland Richter (läs hela dikten i nedan bifogade länk). Erland Richter tillhörde Frälsningsarméns pionjärofficerare, levde 1869-1943. Som ung kapten fick han 1892 sitta i fängelse 13 dygn på grund av överträdelse av mötesförbud i Alingsås. Han var författare och en flitig poet. Många av hans dikter publicerades i Stridsropet, där han var medarbetare.

Kommendör Sven Nilsson har lånat rubriken till sin skildring, där anledning var ett Stridsrop från 1939, som han nyligen fick av en god vän.
Han berättar:
Innehållet handlade mest om årskongressen. Det var en intressant läsning. Jag var med om kongressen och upplevde igen den förtätade stämningen, när jag läste tidningen. Jag hade varit med om flera kongresser tidigare, mitt livs första kongressupplevelse bär årgångsbeteckningen 1935. Vi var en grupp från Vansbro som reste till Stockholm. Min musikantkamrat och jag tog våra kornetter med oss och ville vara med i någon musikkår. När vi stod vid högkvarteret med våra kornetter under armen, ropade musikledaren från Uppsala: ”Kom hit grabbar och spela med oss”. Så marscherade vi till Stadion och Skansen. På Stadion hölls stor arméfest och hundratals musikanter stod på planen och spelade inför fullsatta läktare. Hela festen avslutades med fyrverkeri. Vilken färgsprakande och entusiastisk armé vi tillhörde.”

Gunnar_Möller_på_väg_till_Friluftsmöte”Den gamla bataljonen” inspirerade också till en minnesteckning över frälsningssoldat Gunnar Möller, som förra året ”befordrades till härligheten” nära 100 år gammal. Gunnar Möller var aktiv hornmusikant även i hög ålder, inte enbart i musikkåren utan gick också själv ut för att spela och tala med människor.
En speciell episod återger Sven Nilsson:Nov1988_Hornmusikkåren Malmö1
“En dag kom en herre fram till honom och frågade om han visste vem det var som började Frälsningsarméns verksamhet i Sverige. Gunnar Möller höll ett utförligt föredrag och gav alla upplysningar. Mannen hörde intresserat på och sa till sist: ”Jag råkar vara släkt med Hanna Ouchterlony.” Han presenterade sig som byrådirektör James Ouchterlony och talade om att han hade en soffa som tillhört Hanna Ouchterlony. Den ville han skänka till Frälsningsarmén och bad att Gunnar Möller skulle komma hem och se på den. ”Det passar bra”, sa Möller, ”om några dagar firar vi 100- års jubileum vid Första kåren och då kommer de nuvarande arméledarna på besök. Kan jag ta dem med och komma då?”  Det blev bestämt och eftersom det var min fru och jag som då var ledare för Frälsningsarmén blev det vår förmån att träffa byrådirektören och se på soffan. Den fördes till Stockholm och placerades i Officersskolans bibliotek. Där stod den till dess att skolan flyttade till Ågesta. Hanna Ouchterlonys_Soffa_Frälsningsarméns_Arkiv
Byrådirektören var med om jubileumsfirandet i Malmö och kom sedan till Stockholm för att närmare studera Frälsningsarmens äldre tider i dåvarande museet vid högkvarteret.”

Numera finns den gamla rariteten på Jeløy Resurs Centre i Norge. 

Läs hela Kommendör Sven Nilssons skildring –
klicka på länken
Den gamla bataljonen – kommendör Sven Nilsson

©Foto: Privat och Frälsningsarméns Arkiv
Copyright: Frälsningsarméns Arkiv